48-99

1. Vi får veta att hans mamma verkar psykiskt sjuk då hon inte verka lämna sängen förutom när hon blir manisk. Vi får också reda att Ville får klara sig själv och att han själv verkar var ”mamman” i familjen.
  2. Han verkar vara en muslim med en mycket sträng tolkning av Islam då han går runt och spottar på folk och påstår att de ska hamna i helvetet. Anledningen till att han blir arg är att Nalin inte har hijab och annan muslimsk kvinnoklädsel.
  3. Hon blir såklart mycket ledsen och förödmjukad men hennes mamma tröstar henne med att gud avgör vem som hamnar i helvetet inte mannen i centrum.
  4. Jag blev rätt sur på mannen i centrum. Jag vet inte vad koranen säger om hijab men jag antar att det mer handlar om att som vana ha på sig hijab snarare än att man aldrig får visa sig utan. Jag tycker att det inte heller angår honom utifall hon har hijab eller inte. Jag förstår om han ser och påminner henne om att hon har glömt att sätta på sig sin hijab.
  5. Jag tycker hon handlade fel av rätt anledning dvs att tanken var fin men utförandet sämre. Jag tycker det var bra att pusha på att kämpa och att fira att det går bra för elever men att göra det inför hela klassen och göra det till Abdis firande och inte klassen som helhet. Om hon bara vill berömma honom skulle han kunna fått typ en klubba eller något. Jag tycker också det är taskigt mot Abdi då jag är rätt så säker på att Irene kan räkna ut hur hans vänner kommer reagera också hur pinsamt han tycker det är.
  6. Den är rätt tråkigt skriven kan jag bryr mig ärligt talat inte om karaktärerna vilket skapar mycket problematik då jag tror att empati är en viktig del av boken och jag känner den nästan inte. Jag gillar dock iden med att boken skiftar mellan olika karaktärer så att man får se olika perspektiv.
  7. 1. “Jag vill stanna kvar och jag har ett val, baxa och bränna är fel väg att ta”. Den förklarar Abdi som person och varför hans situation med Ville och Daniel ser ut som den gör. Den visar också att alla inte är likadana. 2. “Det är ingen ide att tjafsa, det blir bara jobbigt”. Denna mening visar på sexismen som finns i många kulturer och hur lite vissa kvinnor har att säga till om.